Strunjan bele skale Slovenie

Strandvakantie Slovenië: de mooiste stranden, badplaatsen en bezienswaardigheden aan de Sloveense kust

Uniek genieten aan de Adriatische zee

Mooie historische havenstadjes, kristalhelder water, lokaal gemaakte wijn, vers gevangen vis, de Sloveense kust is perfect voor een strandvakantie, maar nog vrij onontdekt buiten Slovenië. Dit komt mede doordat de Sloveense kustlijn slechts 46 kilometer lang is. Slovenië staat natuurlijk vooral bekend om de Sloveense Alpen, maar desondanks is een vakantie aan de Sloveense kust erg aan te raden. Als je hier eenmaal bent geweest, zal je er al snel voor kiezen weer terug te komen. Niet voor niets koos de Keizerlijke familie van Oostenrijk-Hongarije ervoor vaak het strand van Slovenië te bezoeken. Wij geven je alle informatie over de beste stranden, mooiste plaatsen en de meest unieke bezienswaardigheden in dit artikel!

Korte kustlijn met veel verscheidenheid Mooie historische kustplaatsen
de jong intra
alpenreizen
footprint travel
eigenwijze reizen
fital
natuurlijkreizen

Boek je strandvakantie naar Slovenië voordelig bij deze reisorganisaties


Uitgelichte zonvakanties naar Slovenië

De drie beste stranden van Slovenië

Ondanks dat de kustlijn slechts 47 kilometer lang is, zijn er vele stranden te vinden met hun eigen uiteenlopende kwaliteiten. Zandstranden, ligweiden, indrukwekkende kliffen, verborgen rustige stranden, noem het maar op. Hieronder zijn de 3 meest populaire stranden weergegeven:

Portoroz strand aan de Sloveense kust

#1: Het centrale strand van Portorož

Portorož is de populairste bestemming aan de kust van Slovenië. Het heeft geen historisch centrum zoals andere plaatsen aan de Sloveense kust, zoals Izola en Piran, maar het heeft alsnog genoeg te bieden voor de strandtoeristen. Veel mensen houden ervan om naar de Adriatische zee op vakantie te gaan vanwege een mediterraan klimaat dat je er vind en het warme water, maar het is bekend dat het grote nadeel de rotsachtige kust en betonnen kades zijn. En hier blinkt Portorož in uit: het heeft namelijk een echt zandstrand. Niet voor niets dat de keizerlijke familie van Oostenrijk hier altijd graag verbleef!

Ook biedt Portorož veel activiteiten aan die je op zee kunt doen. Zo is er een surfschool, kun je een kayak huren, en kun je een boottocht maken. Tevens is Piran op loopafstand, waardoor de strandganger die graag wat cultuur op wil snuiven volop zijn gang kan gaan! Ook in de avond is Portorož erg gezellig met de vele restaurants en barretjes tussen de iconische palmbomen.

Fiesa strand bij Piran aan de Sloveense kust

#2: Het strand van Fiesa

Waar Portorož ten zuiden van Piran ligt, ligt het strand van Fiesa ten noorden van Piran. Dit strand, Plaža Fiesa genoemd, ligt verscholen in een baai, en is vaak rustiger dan andere stranden. Aan de Sloveense kust heb je vaak alleen de keuze uit betonnen kades of kiezelstranden, beide erg oncomfortabel. Op het strand van Fiesa kun je dit ook vinden, om bijvoorbeeld een ligbed neer te zetten, maar je kan je handdoek ook heerlijk comfortabel uitspreiden op de grote ligweide naast het water, waardoor je alsnog zo de zee in kunt, maar wel lekker comfortabel kunt liggen.

Verder is het water hier kristalhelder, waardoor er vaak vele vissen te zien zijn. Je kan er dan ook leren duiken, zodat je de vissen van dichtbij kunt ervaren. Verder is het mogelijk een Stand Up Paddle Board (SUP) te huren, en kan je heerlijk genieten van een hapje en drankje bij de beachbar. Tevens biedt het strand veel parkeergelegenheid indien je met de auto komt.

De Maanbaai aan de Sloveense kust

#3: De Maanbaai

De Moon Bay, ook wel Mesečev Zaliv in het Sloveens of simpelweg Maan baai in het Nederlands, is een strand dat zich onderscheidt van andere stranden doordat het omgeven is door spectaculaire kliffen. Een van deze kliffen is wel 80m hoog, waarmee het de hoogste klif van Slovenië is! Doordat het water er enorm helder is, kan je makkelijk het vele zeeleven zien. De baai heeft de vorm van een wassende maan, en dankt zijn naam dan ook hieraan. De baai ligt in Strunjan, wat een prachtig reservaat is. Het nadeel hiervan is dat de baai alleen te bereiken is middels een wandeling van 5 kilometer door het natuurgebied, maar dit maakt het strand ook een stuk rustiger en uniek.

Het strand is totaal natuurlijk, waardoor het een typisch Adriatisch kiezelstrand is. Doordat er geen faciliteiten zijn zoals ligbedden, wordt het dan ook aangeraden om iets mee te nemen om op te liggen, zoals een luchtbed. De kiezelstranden zijn namelijk erg oncomfortabel om je handdoek op uit te spreiden.

Enthousiast over de stranden van Slovenië? Wij maakten eerder deze top 5 met de mooiste stranden van Slovenië!

De drie mooiste historische bestemmingen aan de kust van Slovenië

Niet alleen zijn de zee en stranden van Slovenië ware parels om te bezoeken, de kustplaatsen zijn ook echt prachtig. Doordat deze steden vaak oorspronkelijk gesticht zijn door de oude Venetianen, vind je op vele gebouwen dan ook nog  bijvoorbeeld de gevleugelde Venetiaanse leeuw terug. Wat de mooiste historische steden zijn aan de Sloveense kust lees je hier:

Piran aan de Sloveense kust

#1: Piran

Piran is veruit de mooiste stad aan de Sloveense kust, en wordt door sommigen zelfs de mooiste stad van Slovenië genoemd. Het is gebouwd op een schiereiland dat diep de zee insteekt, heeft een kerk die een panoramisch uitzicht biedt over zowel de stad als de kust, het oude centrum zit vol met smalle straatjes en je vindt er het indrukwekkende Tartini plein (Tartinijev trg in het Sloveens). Je kunt hier rustig rondlopen in deze pittoreske stad, zonder je te hoeven storen aan verkeer. Piran heeft namelijk een autoluwe binnenstad. Verder zijn het strand van Fiesa en Portorož op loopafstand, en zijn er ook vele plekken in Piran zelf waar je van de zee kunt genieten. Een perfecte uitvalsbasis voor je strandvakantie dus!

#2: Izola

Izola is een kleinschalige en gezellige kustplaats waar je veel lokale toeristen kunt vinden. Er is een gezellig historisch centrum met een kenmerkende kerk, een boulevard langs het water en een gezellige jachthaven. Ook is het sterk aan te raden om lekker te genieten van het culinaire aanbod bij een van de vele visrestaurants die deze gezellige plaats rijk is. Verder staat Izola bekend om zijn prachtige stranden. Zo vind je ten zuiden van de plaats de eerder genoemde Maanbaai en het strand van Bele Skale, maar zijn er ook stranden in Izola zelf te vinden, zoals het vuurtoren strand (Svetilnik Beach) en Plaža Simonov Zaliv.

Koper aan de Sloveense kust

#3: Koper

Koper is dé havenstad aan de Sloveense kust, en het meest noordelijk gelegen van de 3 beschreven plaatsen. Ondanks dat de stad op het vasteland ligt, is het oorspronkelijk gebouwd op een eiland. De zee die het eiland vroeger omringde, werd in de 19e eeuw gebruikt voor zoutwinning door middel van zoutpannen, en in de 20e eeuw werd het gebied volledig ingepolderd. Inmiddels zijn deze polders volledig volgebouwd.
Ook rondom Koper zijn er vele stranden te vinden, waarvan het strand van Ankaran het populairst is. Verder is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in een gezellige wandelboulevard. Het heeft een prachtig historisch centrum, en in het hart van Koper vind je het pronkstuk van de stad: het Praetoriaanse paleis. Ook kun je overal genieten van de lokaal gebrouwen wijn van Koper.

De zoutpannen van het Sečovlje Salina Nature Park

Het Sečovlje Salina Nature Park in Slovenië vormt een uniek samenspel tussen eeuwenoude tradities en een bijzondere natuurlijke omgeving. Dit park, dat ongeveer 750 hectare beslaat, is een van de laatste gebieden in de Middellandse Zee waar zout nog op traditionele wijze wordt gewonnen. De zoutwinning vindt plaats met methoden die hun oorsprong hebben in de middeleeuwen en zelfs de Romeinse tijd. Hoewel in het zuiden (Fontanigge) de zoutwinning in de jaren 1960 stopte, gaat deze traditie in Lera nog steeds door.

De zoutvelden vormen een zeldzaam ecosysteem met uitgestrekte, ondiepe wateren die door het sub-Mediterrane klimaat een rijk leven ondersteunen. Dit gebied herbergt een grote diversiteit aan flora en fauna, waaronder speciale halofyten die zich in de zoute  omstandigheden hebben aangepast. Vooral voor vogelliefhebbers is dit natuurreservaat een paradijs: tot nu toe zijn hier ruim 290 tot 300 vogelsoorten geregistreerd, die het gebied gebruiken als rust- en winterplaats.

De steile kliffen en rotspartijen van natuurpark Strunjan

Natuurpark Strunjan is een uniek natuur- en cultuurlandschap in de Golf van Triëst, waar de kracht van de natuur hand in hand gaat met eeuwenoude tradities. Het park beslaat het Strunjan-schiereiland, dat vlakbij Piran en Izola ligt, en omvat de langste ongerepte kuststrook langs de 130 km lange kustlijn van de Baai van Triëst. Het hoogtepunt is de imposante 80 meter hoge flysch-klif, die deel uitmaakt van een beschermd natuurreservaat. De klif, die voortdurend wordt gevormd door de onophoudelijke werking van zee, wind en regen, biedt een dynamisch en steeds veranderend landschap.

Bezoekers kunnen genieten van een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietspaden die door het park lopen, langs de steile kliffen, woeste rotspartijen en over rustige, kiezelstranden. Deze routes bieden prachtige uitzichten over de Adriatische Zee en nodigen uit tot zowel ontspanning als actieve verkenning.

Andere populaire bezienswaardigheden nabij de Sloveense kust

Predjama kasteel vlakbij de Sloveense kust

Het Predjama kasteel

Het Predjama kasteel, of in het Sloveens Predjamski grad, is een uniek middeleeuws bouwwerk dat wordt erkend als het grootste grotkasteel ter wereld en is misschien wel de populairste toeristische trekpleister van Slovenië. Het kasteel is gelegen in de buurt van Postojna, Slovenië, en is al bijna 800 jaar oud. Het meest bijzondere aan dit kasteel is de ligging: het is gebouwd in een natuurlijke grot en bevindt zich in de mond van een 123 meter hoge klif, wat het vrijwel onneembaar maakte in de middeleeuwen.

De vesting is niet alleen indrukwekkend vanwege haar architectuur, maar ook vanwege de legende van de ridder Erazem (Erasmus van Lueg). Deze beruchte roofridder, die vaak wordt vergeleken met Robin Hood, wist dankzij een geheim gangenstelsel zijn bolwerk jarenlang te verdedigen tegen het Habsburgse leger. Volgens de legende werd hij uiteindelijk verraden door een van zijn eigen mannen, wat leidde tot zijn dood door een kanonschot op een onverwachte plek, namelijk het buitentoilet.

Tegenwoordig functioneert Predjama kasteel als museum en filmlocatie. Bezoekers krijgen tijdens een rondleiding inzicht in het leven in de 16e eeuw: ze ontdekken de kasteelkamers, de kapel, het wapenarsenaal en zelfs de kerkers. Het kasteel vormt tevens het hart van een uitgebreid grottenstelsel, dat onder andere een kolonie vleermuizen herbergt en nauw verbonden is met de naastgelegen Postojna grotten.

Grotten van Postojna vlakbij de Sloveense kust

De grotten van Postojna

De Postojna grotten vormen een indrukwekkend karstsysteem in Slovenië, dat zich uitstrekt over ongeveer 24 kilometer. Dit ondergrondse wonder werd in 1818 ontdekt door de lokale gids Luka Čeč en is inmiddels uitgegroeid tot de meest bezochte grot van Europa, met in de loop der jaren meer dan 40 miljoen bezoekers. De grotten zijn in de loop van miljoenen jaren gevormd door de Pivka-rivier, die zijn karakteristieke gangen en zalen heeft uitgeslepen.

Bezoekers maken tijdens een rondleiding van ongeveer 1,5 uur een reis door een 5 kilometer lang gedeelte van het systeem. Een bijzonder element is de unieke, dubbele spoorlijn die ongeveer 3,2 kilometer bestrijkt en reizigers naar spectaculaire locaties zoals de Grote Bergzaal brengt. Deze treinrit, in combinatie met wandeltochten over vlak terrein, zorgt ervoor dat zowel gezinnen met kinderen als mensen die slecht ter been zijn de grotten op een comfortabele manier kunnen verkennen.

Dieper in de grot kan je de meest indrukwekkende hoogtepunten aanschouwen: torenhoge stalagmieten als de “Skyscraper” en schitterende stalactieten, waaronder de iconische “Brilijant”, creëren een betoverend ondergronds landschap. De immense Concertzaal, die plaats biedt aan 10.000 mensen, en de historische Russische brug – gebouwd door krijgsgevangenen tijdens de Eerste Wereldoorlog – zijn enkele van de vele hoogtepunten. Bovendien is de grot de thuisbasis van de zeldzame olm, ook wel de “menselijke vis” genaamd, die exclusief in deze omgeving voorkomt.

Grotten van Škocjan vlakbij de Sloveense kust

De grotten van Škocjan

De Škocjan Grotten vormen een uniek en spectaculair ondergronds landschap in Slovenië, gelegen in de klassieke Karstregio nabij Divača. Dit indrukwekkende grottenstelsel is ontstaan door de erosieve werking van de Reka rivier. Het systeem omvat zo’n 6 tot 6,5 km aan ondergrondse gangen, met als hoogtepunt een kolossale ondergrondse kloof die tot 146 meter hoog is: het grootste ondergrondse canyon systeem van Europa.

Bezoekers kunnen kiezen uit verschillende rondleidingen. De populairste tocht beslaat ongeveer 3 km en voert langs spectaculaire formaties zoals stalactieten, stalagmieten, dripstones en bijzondere rotsformaties zoals de Giants en het pijporgel. Op de route komen natuurlijke wonderen als de Silent Cave, de Murmuring Cave en Müller Hall aan bod, waarbij een overdekte brug over de Reka rivier een van de meest memorabele momenten vormt. Alternatief is er ook een 2 km wandelroute die het pad van de rivier volgt, vanaf de natuurlijke ingang nabij het dorp Škocjan.

Naast de geologische pracht speelt het grottenstelsel een belangrijke rol in de archeologische geschiedenis van de regio, met bewijzen van menselijke bewoning die duizenden jaren teruggaan. Ook de internationale erkenning is groot: de grotten staan sinds 1986 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, zijn onderdeel van een Ramsar-natuurgebied en vallen onder het UNESCO Man and Biosphere-programma.

Interesse in andere grotten in het Sloveense karstgebied? Lees hier dan meer over de 10 mooiste grotten van Slovenië! 

De beste tijd voor een strandvakantie naar Slovenië

Ga je op strandvakantie naar Slovenië, dan zijn Juli en Augustus de beste maanden om Slovenië te bezoeken, waarbij juni en augustus ook te overwegen zijn. Met een gemiddelde temperatuur van 23,4 en 22,7 graden, en maximale temperaturen die wel op kunnen lopen tot de 30 graden, is het heerlijk vertoeven aan het water. Tel hier een gemiddelde watertemperatuur van iets meer dan 25 graden bij op, wat op kan lopen tot 28 graden, en 10.5-11.5 uur aan zonuren, dan weet je dat deze maanden je roepen om de Sloveense kust te bezoeken. Het is dus heerlijk warm, maar niet dusdanig heet dat het onmogelijk is om iets te doen. en met deze temperaturen op een terrasje zitten met een lokaal gemaakt wijntje terwijl je over de prachtige Adriatische Zee uitkijkt, er is niks beter dan dat toch?!

MaandMinimum temperatuurGemiddelde temperatuurMaximum temperatuurUren zonneschijn per dagMinimum watertemp.gemiddelde watertemp.maximum watertemp.
Januari0,74,484,47,410,213
Februari1,25,39,35,47,69,511,3
Maart3,98,613,277,910,613,2
April7,812,617,48,610,313,616,9
Mei11,716,721,79,71418,523
Juni15,620,825,910,518,422,726,9
Juli18,323,428,511,422,625,428,2
Augustus1722,728,410,622,425,228
September14,319,2248,819,622,926,2
Oktober1014,518,961518,822,6
November5,89,713,64,713,716,519,2
December2,15,69,14,210,513,316,1

De beste accommodaties voor een strandvakantie in Slovenië

Hotel Kempinski Palace Portorož

Kempinski Palace Portorož

Het Kempinski Palace is een van de beste resorts die het bruisende Portorož te bieden heeft en de perfecte locatie om je strandvakantie in Slovenië door te brengen. Dit iconische 5-sterrenhotel aan de Obala Promenade combineert meer dan een eeuw aan geschiedenis met moderne luxe. Geniet op het privéstrand van comfortabele ligstoelen en parasols, terwijl avontuurlijke activiteiten zoals duiken, snorkelen en parasailen binnen handbereik liggen. Binnen vind je tal van faciliteiten. Zo kan je lekker badderen in een verfrissend zwembad en is er een goed uitgeruste fitnessruimte. Verder biedt het exclusieve Rose Spa vele wellnessfaciliteiten, zoals rustgevende massages en verkwikkende behandelingen. De kamers en suites, die een harmonieuze mix van klassieke elegantie en eigentijdse stijl bieden, geven u een adembenemend uitzicht op zee. Door de gunstige ligging loop je zo naar de vele cafés, bars en restaurants langs de boulevard. Het hotel ligt ook vlakbij het bekendste casino van Slovenië: Grand Casino Portorož. Kortom, een perfect hotel voor een strandvakantie in deze kustplaats!

Vind de beste prijzen

Camping Adria Ankaran

Geniet van een onvergetelijke strandvakantie aan de Adriatische kust op Camping Adria Ankaran! Deze prachtig gelegen camping biedt directe toegang tot een rustig strand met ondiep, helder blauw water – perfect voor gezinnen met kinderen. Ontspan op een ligweide of proef de sfeer van de Sloveense kust terwijl je zwemt, snorkelt of SUP’t. Het buitenzwembad van de camping, gevuld met zeewater, biedt daarnaast volop waterpret voor jong en oud.

Naast zon, zee en strand biedt Camping Adria een breed aanbod aan faciliteiten: van restaurants met zeezicht tot speeltuinen, wellness en een breed aanbod aan sportactiviteiten. Dankzij de ligging vlakbij de schilderachtige havenstad Koper en op korte afstand van culturele hotspots zoals de grotten van Postojna, is deze camping de ideale uitvalsbasis voor strandliefhebbers én ontdekkingsreizigers. Doordat de camping vlakbij de grens met Italië ligt, zijn uitstapjes naar steden zoals Triëst ook makkelijk in te plannen.

Vind de beste prijzen
camping adria ankaran

Impressiefilmpje van de Sloveense kust

Benieuwd naar de Sloveense kust? Kijk dan dit Impressiefilmpje!

YouTube video player

Meest gestelde vragen over een strandvakantie aan Sloveense Kust

Hoe reis je het makkelijkste naar de stranden van Slovenië?

Ga je op strandvakantie naar Slovenië, dan is vliegen vanuit Nederland veruit het makkelijkste. Door de ligging van de Sloveense kust zijn er veel vliegvelden beschikbaar, waardoor je veel prijzen kunt vergelijken voor de goedkoopste optie. Het vliegveld dat het dichtst bij het strand ligt is het vliegveld van Triëst, waar veel budget maatschappijen op vliegen. Ook Pula in Kroatië heeft een vliegveld, en de vliegvelden van Venetië zijn goed te bereiken: Venetië Marco Polo en Venetië Treviso. Je kunt ook aanvliegen op het vaak wat duurdere Ljubljana airport, of net iets verder Zagreb airport, waar ook veel budgetmaatschappijen naar toe vliegen. Voor een transfer naar de Sloveense kust zijn Goopti of Flixbus de goedkoopste opties. Flixbus is zoals de naam al zegt een bus transfer, en Goopti is een shuttle service, die je zelfs bij je hotel kunt afzetten indien je wat meer betaalt. Desondanks is Goopti een zeer goedkope service.

Zijn er ook restaurants aan de Sloveense kust die vegetarische en veganistische gerechten aanbieden?

Ondanks dat de landen die afstammen van Joegoslavië bekendstaan om hun vele vlees, is Slovenië hier een uitzondering in. In het hele land hebben de meeste restaurants vegetarische en veganistische opties, en dit is ook het geval aan de kust.

Is er openbaar vervoer beschikbaar aan de Sloveense kust?

Er zijn vele busverbindingen tussen de steden aan de Sloveense kust, en tevens is Koper met de trein te bereiken. Ook zijn er Flixbus haltes in Koper en Portorož.

Hoe zit het met de parkeergelegenheid aan de Sloveense kust?

Dit verschilt per strand en plaats. Zo heeft het strand van Fiesa vele parkeerplaatsen tot zijn beschikking, maar moet je bij de maanbaai en nabijgelegen stranden (zoals Bele Skale) een flink stuk lopen. Verder is de stad Piran geheel autovrij, maar zijn er wel veel parkeergelegenheden rondom de stad. Over het algemeen kun je stellen dat alles goed te bereiken is met de auto en dat er voldoende parkeerplaatsen zijn, met de enige echte uitzondering de stranden rondom Natuurpark Strunjan.

Hoe is de Sloveense kust te bereiken vanaf Ljubljana?

Er is een directe bus naar de meeste plaatsen aan de Sloveense kust vanuit de Sloveense hoofdstad Ljubljana, dat iets meer dan 10 euro kost. In het weekend is de bus een stuk goedkoper, dan kan je de kust al bereiken voor minder dan 5 euro. Koper is tevens met de trein te bereiken. Dit kost tussen de 10 en 15 euro, afhankelijk van de tijd waarop je de trein neemt. Voor de prijs van treintickets maakt het niet uit of je de trein doordeweeks of in het weekend neemt.

Is de Sloveense kust te combineren met Kroatië en Italië?

De Sloveense kust is erg makkelijk te combineren met Kroatië en Italië. Doordat de grenzen erg dichtbij liggen, zijn er vele opties voor uitstapjes naar deze landen. Zo is er een Flixbus die stopt in Koper en Portorož, die je in Italië bijvoorbeeld direct naar Triëst en Venetië brengt, en in Kroatië in Pula, Poreč, Rovinj en Pula stopt, ofwel de meeste populaire plaatsen op schiereiland Istrië. Ook kan je makkelijk een auto huren in Slovenië, om lekker op eigen gelegenheid Kroatië of Italië te bezoeken.

Hoe bereik ik de Adriatische zee vanuit Bled?

Ongeacht het vervoermiddel, moet je vanuit Bled via Ljubljana naar de kust. Ben je met de auto, dan neem je op de ringweg van de hoofdstad de snelweg naar Koper. Reis je met het openbaar vervoer, dan kun je met de reguliere bus, de Flixbus of de trein nemen.

Hoe lang is de kustlijn aan de Adriatische zee binnen Slovenië?

De Sloveense kustlijn is slechts 46 kilometer lang, wat de veelzijdigheid des te meer bijzonder maakt!

Over de auteur
Dylan

Dylan

Auteur op Slovenië-Vakantie.nl

Ik ben Dylan, inmiddels meer dan 5 jaar geleden ben ik geëmigreerd naar Slovenië, nadat ik mijn hart heb verloren aan de groene heuvels en turquoise rivieren van Slovenië.  Op deze website deel ik mijn tips en ervaringen die ik in de jaren dat ik hier woon heb opgedaan. Of het nu aankomt op kennis over de Sloveense hoofdstad Ljubljana, de beste plekken voor een strandvakantie in Slovenië of de beste campings van Slovenië: ik ben er meerdere malen geweest en kan je op weg helpen met de beste tips.

Slovenië-Vakantie.nl - © 2025